Βαρόμετρο κινδύνου Allianz: Ο κυβερνοχώρος είναι ο κορυφαίος παγκόσμιος επιχειρηματικός κίνδυνος για το 2024
17/01/2024 07:51
Τα περιστατικά στον κυβερνοχώρο όπως επιθέσεις ransomware, παραβιάσεις δεδομένων και διακοπές πληροφορικής είναι η μεγαλύτερη ανησυχία για τις εταιρείες παγκοσμίως το 2024, σύμφωνα με το Βαρόμετρο Κινδύνων Allianz.
Ο στενά αλληλένδετος κίνδυνος διακοπής των επιχειρήσεων κατέχει τη δεύτερη θέση. Οι φυσικές καταστροφές (από το #6 έως το #3 χρόνο με το χρόνο), οι πυρκαγιές, οι εκρήξεις (από #9 στο #6) και οι πολιτικοί κίνδυνοι και η βία (από #10 στο #8) είναι οι μεγαλύτεροι αυξήσεις στην τελευταία ερευνα των κορυφαίων παγκόσμιων επιχειρηματικών κινδύνων, με βάση τις γνώσεις περισσότερων από 3.000 επαγγελματιών διαχείρισης κινδύνων.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Allianz Commercial, Πέτρος Παπανικολάου, σχολιάζοντας τα ευρήματα αναφερει: «Οι κορυφαίοι κίνδυνοι και οι σημαντικότεροι αυξανόμενοι κίνδυνοι στο φετινό βαρόμετρο κινδύνου Allianz αντικατοπτρίζουν τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή – ψηφιοποίηση, κλιματική αλλαγή και ένα αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον. Πολλοί από αυτούς τους κινδύνους πλήττουν ήδη, με ακραίες καιρικές συνθήκες, επιθέσεις ransomware και περιφερειακές συγκρούσεις που αναμένεται να δοκιμάσουν περαιτέρω την ανθεκτικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού και των επιχειρηματικών μοντέλων το 2024. Οι μεσίτες και οι πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών θα πρέπει να γνωρίζουν και να προσαρμόζουν ανάλογα τις ασφαλιστικές τους καλύψεις».
Οι μεγάλες εταιρείες, οι μεσαίες και οι μικρότερες επιχειρήσεις ενώνονται από τις ίδιες ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο – όλες ανησυχούν κυρίως για τον κυβερνοχώρο, τη διακοπή των επιχειρήσεων και τις φυσικές καταστροφές. Ωστόσο, το χάσμα ανθεκτικότητας μεταξύ μεγάλων και μικρότερων εταιρειών διευρύνεται, καθώς η συνειδητοποίηση κινδύνου μεταξύ των μεγαλύτερων οργανισμών έχει αυξηθεί μετά την πανδημία με μια αξιοσημείωτη προσπάθεια για την αναβάθμιση της ανθεκτικότητας, σημειώνει η έκθεση. Αντίθετα, οι μικρότερες επιχειρήσεις συχνά στερούνται του χρόνου και των πόρων για να εντοπίσουν και να προετοιμαστούν αποτελεσματικά για ένα ευρύτερο φάσμα σεναρίων κινδύνου και, ως εκ τούτου, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επαναφέρουν τη λειτουργία της επιχείρησης μετά από ένα απροσδόκητο συμβάν.
Τάσεις που οδηγούν τη δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο το 2024
Τα περιστατικά στον κυβερνοχώρο (36% των συνολικών απαντήσεων) κατατάσσονται ως ο σημαντικότερος κίνδυνος παγκοσμίως για τρίτη συνεχόμενη χρονιά – για πρώτη φορά με σαφές περιθώριο (5% μονάδες). Είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε 17 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ. Η παραβίαση δεδομένων θεωρείται ως η πιο ανησυχητική απειλή στον κυβερνοχώρο για τους ερωτηθέντες του Allianz Risk Barometer (59%), ακολουθούμενη από επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές και φυσικά περιουσιακά στοιχεία (53%). Η πρόσφατη αύξηση στις επιθέσεις ransomware – το 2023 είδε μια ανησυχητική αναζωπύρωση της δραστηριότητας, με τη δραστηριότητα των ασφαλιστικών απαιτήσεων να αυξάνεται περισσότερο από 50% σε σύγκριση με το 2022 – κατατάσσεται στην τρίτη θέση (53%).
«Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου διερευνούν τρόπους χρήσης νέων τεχνολογιών όπως η γενετική τεχνητή νοημοσύνη (AI) για την αυτοματοποίηση και την επιτάχυνση των επιθέσεων, δημιουργώντας πιο αποτελεσματικό κακόβουλο λογισμικό και phishing. Ο αυξανόμενος αριθμός περιστατικών που προκαλούνται από κακή ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ιδίως σε κινητές συσκευές, έλλειψη εκατομμυρίων επαγγελματιών στον κυβερνοχώρο και η απειλή που αντιμετωπίζουν οι μικρότερες εταιρείες λόγω της εξάρτησής τους από την εξωτερική ανάθεση υπηρεσιών πληροφορικής αναμένεται επίσης να οδηγήσουν τη διαδικτυακή δραστηριότητα το 2024. εξηγεί ο Scott Sayce, Global Head of Cyber, Allianz Commercial.
Διακοπή εργασιών και φυσικές καταστροφές
Παρά τη χαλάρωση της διακοπής της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά την πανδημία το 2023, η διακοπή των επιχειρήσεων (31%) διατηρεί τη θέση της ως η δεύτερη μεγαλύτερη απειλή στην έρευνα του 2024. Αυτό το αποτέλεσμα αντανακλά τη διασύνδεση σε ένα όλο και πιο ασταθές παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον, καθώς και την ισχυρή εξάρτηση από τις αλυσίδες εφοδιασμού για κρίσιμα προϊόντα ή υπηρεσίες. Η βελτίωση της διαχείρισης της επιχειρησιακής συνέχειας, ο εντοπισμός των σημείων συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας και η ανάπτυξη εναλλακτικών προμηθευτών εξακολουθούν να αποτελούν βασικές προτεραιότητες διαχείρισης κινδύνου για τις εταιρείες το 2024.
Οι φυσικές καταστροφές (26%) είναι ένα από τα μεγαλύτερα κίνητρα στο #3, ανεβαίνοντας τρεις θέσεις. Το 2023 ήταν μια χρονιά ρεκόρ σε πολλά μέτωπα. Ήταν η πιο καυτή χρονιά από τότε που ξεκίνησαν τα ρεκόρ, ενώ οι ασφαλιστικές ζημίες ξεπέρασαν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για τέταρτη συνεχή χρονιά, λόγω του υψηλότερου λογαριασμού ζημιών των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προκλήθηκαν ποτέ από ισχυρές καταιγίδες.
Σε όλο τον κόσμο, οι φυσικές καταστροφές είναι ο #1 κίνδυνος στην Κροατία, την Ελλάδα, το Χονγκ Κονγκ, την Ουγγαρία, τη Μαλαισία, το Μεξικό, το Μαρόκο, τη Σλοβενία και την Ταϊλάνδη, πολλές από τις οποίες υπέστησαν μερικά από τα πιο σημαντικά γεγονότα του 2023. Στην Ελλάδα, μια πυρκαγιά κοντά στην πόλη της Αλεξανδρούπολης τον Αύγουστο ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ε.Ε. Εν τω μεταξύ, οι σοβαρές πλημμύρες στη Σλοβενία οδήγησαν σε ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα της αλυσίδας εφοδιασμού, προκαλώντας καθυστερήσεις στην παραγωγή και ελλείψεις ανταλλακτικών για τους ευρωπαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων.
Περιφερειακές διαφορές και αυξανόμενοι και πτωτικοί κίνδυνοι
Η κλιματική αλλαγή (18%) μπορεί να είναι μη μεταβαλλόμενη από έτος σε έτος στο #7, αλλά είναι μεταξύ των τριών κορυφαίων επιχειρηματικών κινδύνων σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Τουρκία και το Μεξικό. Οι φυσικές ζημιές σε εταιρικά περιουσιακά στοιχεία από πιο συχνά και σοβαρά ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν βασική απειλή. Οι τομείς κοινής ωφέλειας, ενέργειας και βιομηχανίας είναι από τους πιο εκτεθειμένους. Επιπλέον, οι καθαροί μηδενικοί κίνδυνοι μετάβασης και οι κίνδυνοι ευθύνης αναμένεται να αυξηθούν στο μέλλον καθώς οι εταιρείες επενδύουν σε νέες, σε μεγάλο βαθμό μη δοκιμασμένες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα για να μεταμορφώσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα.