Ελλάδα: Αγόρασε μέσω «Dark Web» κλεμμένη πιστωτική και αγόρασε παπούτσια. Πως αποκαλύφθηκε η απάτη

13/12/2016 07:44

Σε κίνδυνο θέτουν χάκερ την ασφάλεια των πολιτών που χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες, καθώς πουλάνε μέσω Dark Web δεκάδες χιλιάδες κωδικούς πρόσβασης που ανήκουν σε πολίτες από όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα ένας 20χρονος από τη Λάρισα είχε αγοράσει δύο κωδικούς πρόσβασης πιστωτικών καρτών που ανήκαν σε έναν άνδρα από τον Πειραιά και μία 30χρονη από τη Λάρισα.

Η 30χρονη χρεώθηκε χωρίς να το γνωρίζει για 19 διαδικτυακές αγορές ύψους περίπου 3.000 ευρώ, που ποτέ δεν είχε κάνει. Ο νεαρός προέβαινε σε αγορές εξαρτημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, αθλητικών παπουτσιών και συμπληρωμάτων διατροφής.

Οι δύο ελληνικές περιπτώσεις απάτης μέσω διαδικτύου οδήγησαν στη σοβαρή διαπίστωση πως αριθμοί και στοιχεία πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, πολιτών από διάφορες χώρες του κόσμου, πωλούνται μαζικά στο DARK WEB (Σκοτεινό Διαδίκτυο). Εκατοντάδες φανεροί και κρυφοί ιστότοποι πωλούν αυτά τα στοιχεία από 7 έως 20 δολάρια ανάλογα με το πιστωτικό όριο της κάρτας που θέλει να αγοράσει ο ενδιαφερόμενος. Οι χάκερς διαφημίζουν τις παροχές τους δίνοντας ως μικρό «δόλωμα», το πιστωτικό όριο της κάρτας, την χώρα προέλευσης και τον κωδικό για την αγορά της. Το χρονικό περιθώριο που δίνεται από αυτούς τους ιστοτόπους για χρήση των στοιχείων καρτών μετά την αγορά τους είναι ένα 48ωρο και μετά κλειδώνουν τους κωδικούς, επιδιώκοντας το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον και κέρδος. Σε έναν μόνο ιστότοπο του Σκοτεινού Διαδικτύου εντοπίστηκε βάση δεδομένων που φαίνεται να ανήκε σε Ρώσους χάκερς και στην οποία βρίσκονται καταχωρημένα 127.000 στοιχεία καρτών, από πολίτες διαφόρων χωρών.

Η αποκάλυψη της υπόθεσης απάτης, ήρθε από αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, όταν μία 30χρονη κατήγγειλε ότι υπήρξαν 19 χρεώσεις της πιστωτικής της κάρτας, από τις 29 Νοεμβρίου έως και τις 6 Δεκεμβρίου, για διαδικτυακές αγορές ύψους 2.928 ευρώ, που δεν είχε κάνει. Λίγο αργότερα οι αστυνομικοί διαπίστωσαν μία ακόμη χρήση της πιστωτικής κάρτας για αγορές αναλώσιμων ηλεκτρονικών υπολογιστών ύψους 300 ευρώ. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι την παραγγελία είχε κάνει ένας 20χρονος από την Λάρισα, ο οποίος συνελήφθη στο πλαίσιο της ελεγχόμενης παράδοσης των εμπορευμάτων που είχε παραγγείλει, με τα κλεμμένα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας, τα οποία είχε αγοράσει στο Dark Web.

Από την συνέχιση της έρευνας διαπιστώθηκε ότι ο νεαρός είχε αγοράσει με τον ίδιο τρόπο τα στοιχεία κάρτας ενός ακόμη 36χρονου από τον Πειραιά, προβαίνοντας σε διαδικτυακές αγορές ύψους 956 ευρώ. Το εντυπωσιακό και σοβαρό στοιχείο που χρήζει περαιτέρω έρευνας σε αυτή την περίπτωση, είναι η αναφορά του 36χρονου κατόχου, πως δεν είχε προβεί σε καμία αγορά με την συγκεκριμένη κάρτα, την οποία είχε παραλάβει λίγες ημέρες νωρίτερα. Γι αυτό οι αστυνομικοί εξετάζουν στοιχεία από την τράπεζα, που την εξέδωσε, όπως αν υπάρχει περίπτωση «ηλεκτρονικού ψαρέματος» σχετικών αρχείων, ή κάποιος «δούρειος ίππος» που… πούλησε τα στοιχεία στο διαδίκτυο.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο 20χρονος μεταμορφωνόταν όταν καθόταν μπροστά σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, όπου σπαταλούσε 8-10 ώρες της ημέρας του θέλοντας να ξεπεράσει τις προκλήσεις που του παρουσιάζονταν».

Στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 14 εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, μία μεταλλική σιδερογροθιά, έξι νάιλον συσκευασίες με συμπληρώματα διατροφής, συνολικού βάρους 8.831 γραμμαρίων, δύο ζεύγη αθλητικών παπουτσιών, τρεις προπληρωμένες κάρτες, πιστωτική κάρτα, με τα στοιχεία του, τρεις κάρτες sim κινητής τηλεφωνίας και τρεις συσκευές αποθήκευσης δεδομένων (USB). Ο νεαρός με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του για τα αδικήματα της απάτης μέσω διαδικτύου και για παράβαση του νόμου για όπλα οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν συμμετοχή του και σε άλλα παρόμοια αδικήματα.

Αρμόδιοι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναφέρουν ότι οι φανερές και κρυφές ιστοσελίδες που πωλούν στοιχεία πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών πολιτών από όλες τις γωνιές του Πλανήτη, έχουν ξεφυτρώσει σαν «μανιτάρια». Τις περισσότερες φορές αυτά τα στοιχεία προέρχονται από ηλεκτρονικές συναλλαγές των πολιτών, από καταστήματα που προβαίνουν σε αγορές κατά τη διάρκεια διακοπών τους, από ξενοδοχεία , ακόμη και από «ψάρεμα» στο οποίο προβαίνουν οι χάκερς, μέσα σε ηλεκτρονικά συστήματα τραπεζών και οικονομικών υπηρεσιών. Οι ερευνητές των διωκτικών αρχών δυσκολεύονται να βρουν τους διαχειριστές, ακόμη και τις χώρες που εδρεύουν αυτοί οι ιστότοποι, καθώς χρησιμοποιούνται σέρβερς από διάφορα σημεία του κόσμου, τα οποία διακλαδώνονται καθιστώντας αδύνατο τον εντοπισμό του στίγματος τους.

Πηγή https://www.huffingtonpost.gr/

Back

Contact

cyberinsurancequote

© CyberInsuranceQuote.gr 2022 All rights reserved.

Powered by Webnode